Како е LED осветлувањето различно од другите извори на светлина, како што е блескаво и компактно флуоресцентно (CFL)?

LED осветлувањето се разликува од блескаво и флуоресцентно на неколку начини. Кога е добро дизајнирано, LED осветлувањето е поефикасно, разноврсно и трае подолго.
LED диодите се „насочни“ извори на светлина, што значи дека тие емитуваат светлина во одредена насока, за разлика од блескаво и CFL, кои емитуваат светлина и топлина во сите правци. Тоа значи дека LED диодите можат поефикасно да ја користат светлината и енергијата во мноштво апликации. Сепак, тоа исто така значи дека е потребен софистициран инженеринг за производство на ЛЕД сијалица која сјае светлина во секоја насока.
Заедничките LED бои вклучуваат килибар, црвена, зелена и сина боја. За производство на бела светлина, LED диодите со различна боја се комбинираат или покриваат со фосфорен материјал кој ја претвора бојата на светлината во позната „бела“ светлина што се користи во домовите. Фосфорот е жолтеникав материјал кој покрива некои LED диоди. Обоените LED диоди се широко користени како сигнални сијалички и индикаторни сијалички, како копчето за напојување на компјутер.
Во CFL, електрична струја тече помеѓу електродите на секој крај од цевката што содржи гасови. Оваа реакција произведува ултравиолетова (УВ) светлина и топлина. УВ-светлината се трансформира во видлива светлина кога нанесува удар на фосфорна обвивка во внатрешноста на сијалицата.
Блескаво сијалиците произведуваат светлина користејќи електрична енергија за загревање на метален влакно додека не стане „бело“ жешко или се вели дека блескаво. Како резултат, светилките со блескавост ослободуваат 90% од својата енергија како топлина.


Време на објавување: ноември-09-2020 година